2022: Livet suger
Livet suger skikkelig noen ganger. Alt faller fra hverandre, men det er umulig å sette ord på det. I Uganda er psykisk helse et tabu ingen snakker om, og det gjør livet tøft for ungdom. Det er dritskummelt å åpne seg, men det er mye verre å la alle de vonde tingene være i fred, få slå rot og gro. Snakk om alt som suger!
INTERNASJONAL UKE
17-28 oktober
OD-DAGEN
3. november
Psykisk helse kan knyttes til FNs bærekraftsmål 3.
Sjekk ut aktuelle undervisningsressurser i tråd med læreplan og kompetansemål.
Historien
I skyggen av krigen
Uganda har en lang historie som går titusenvis av år tilbake i tid. Nord i Uganda finner du byen Gulu. Den har en helt spesiell historie. I 20 år var den sentrum for en veldig brutal borgerkrig, hvor hundre tusen mennesker døde, og enda flere rømte fra hjemmene sine. I 2006 flyttet krigen seg ut av Uganda, og i dag er Gulu er et relativt trygt sted. Men et resultat av krigen er at det i Gulu finnes tusenvis av ungdommer som har vokst opp uten foreldre. Og mange av de som mistet foreldrene sine da de var små, er i dag tenåringer.
Millie
Millie er 16 år, og har vokst opp på fosterhjem i Gulu. Hun vet ikke hvordan foreldrene hennes døde, annet enn at det skjedde mens hun var veldig liten. Hennes omsorgspersoner har vært personer på fosterhjemmet hun vokste opp, og hun ble aldri kjent med foreldrene sine. På fosterhjemmet fikk hun det aller meste: Et nytt hjem, en fostermor, utdannelse, kjærlighet. Men uten en biologisk familie å støtte seg på, er det ikke uvanlig å føle seg veldig alene.
"Du føler deg forlatt. Du føler deg alene. Noen ganger føler du at du ikke har noe formål i verden. At det er bare deg alene." sier Millie. "Det er veldig tomt."
Ensomhet
Hva er ensomhet?
Ensomhet er en ubestemt lengsel eller et savn etter andre mennesker. Å være alene er ikke det samme som å være ensom. Det er en følelse mange kan kjenne selv om det er sammen med andre.
Vi har ulikt behov for sosial kontakt. Noen vil være sammen med andre hele tiden, og noen trenger mye alenetid. Ensomhet kan henge sammen med en følelse av å ikke bli forstått, eller ikke blir godtatt for den du er. Er du ensom over tid, kan det utvikle seg til psykiske lidelser slik som depresjon og angst. Ensomhet kan gjøre det vanskelig å takle stressende situasjoner og føre til dårlig selvtillit. Ensomhet er usynlig fra utsiden, og det kan være vanskelig å fortelle til andre.
Ensomhet blant unge i Norge
Ensomhet er ikke bare noe du finner i Uganda. Det er en helt vanlig følelse i Norge også. Faktisk er det noe de fleste kjenner med jevne mellomrom i løpet av livet.
- 83,7% har følt seg ensomme i løpet av det siste året
- 40,2% savner ofte noen å være sammen med på fritiden
- 37,7% føler seg ofte isolert fra andre mennesker
« Ensomhet er den verste følelsen. I andre klasse flyttet bestevenninna mi til vestlandet. Uansett om jeg var på fest eller på håndballtrening følte jeg meg helt alene, hele tiden. »
Linnea, 16 Tønsberg
Tabuer
Vanskelige ting å snakke om
Følelser er tabu å snakke om i Uganda. Mange ungdommer har nesten ingen å snakke med om disse tingene, men noen finner en å stole på og dele tankene sine med.
Det er det nok mange som kjenner seg igjen i Norge. 22,4% av unge i Norge sier de har ingen venner de kan stole på og betro seg til. 37,7% føler seg ofte isolert fra andre. I Uganda er det enda vanskeligere å dele med andre. Psykisk helse er et tabu mange synes er skummelt. Det bor 45 millioner mennesker i Uganda, men det er kun 35 psykologer i hele landet. Det vil si at det i praksis nesten ikke finnes noen å dele følelser med for ungdom med tunge tanker.
Lucy
Lucy er 16 år gammel. Hun husker faren sin fra hun var veldig liten, og har bodd av og på hos slektninger, men i hovedsak vokst opp på fosterhjem i Gulu. Hun sier at hun synes det er vanskelig å vite hvor man hører hjemme, når man har vokst opp uten foreldre.
"Jeg vet ikke hva som vil skje videre med meg. Det er bare to år til jeg fyller atten." sier hun, "Og da er du en voksen. Andre har foreldre som kan støtte seg, men det har ikke jeg."
Tabuer blant unge i Norge
Tabuer betyr ikke nødvendigvis at det er helt umulig å snakke om et tema. Men mange opplever at det er veldig vanskelig å åpne seg om følelsene sine i Norge.
- 79,1% sier at de er redde for å bli avvist.
- 22,4% har ingen venner de kan stole på og betro seg til
- 50% synes det er vanskelig å snakke om følelser med venner og familie.
Snakk om det!
Snakk om det!
En av de viktigste forsvarene mot tunge tanker er familie og venner. Gode og nære relasjoner er viktige for mennesker. Mange er redde for å hva som kan skje hvis de deler.
I Norge sier fire av fem at de er redde for å bli avvist hvis de deler følelsene sine. Det er dritskummelt å fortelle noe ekte til andre. Tenk om de bare ler av deg? Det føles ofte tryggere å si at alt er ok. En viktig del av det å ha nære relasjoner er å ha noen å snakke med. Å snakke om hvordan man har det er ikke lett. Over halvparten av unge i Norge sier at de synes det er vanskelig å snakke om følelser med venner og familie.
Stacy og Phoebe
Stacy pleide aldri å snakke med noen om følelsene sine. Hun hadde en vanskelig barndom, og mange mørke tanker. Ofte trakk hun vekk fra andre mennesker, og satt alene på skolen.
"Det føltes som om jeg brant opp innvendig." sier hun "Det var som om hodet var i ferd med å eksplodere."
Så møtte hun Phoebe. Hun oppdaget at hun kunne fortelle henne alt, og at Phoebe også stolte på henne, og fortalte om alle sine egne tanker.
"Før var jeg bare for meg selv." sier hun "men nå kan jeg le, synge, og danse!"
« Det er skikkelig vanskelig for gutter å åpne seg. Jeg pleide å holde alt for meg selv, men én dag turte jeg plutselig å si noe ekte. Det føltes sykt bra! »
Milan, 17, Trondheim
Dette skal vi gjøre
Ungdom i Uganda blir verken tatt på alvor av voksne, av skolen, eller av politikerne. For å skape et samfun hvor ungdom kan snakke om alt det vanskelige i livet, skal vi gjøre tre ting:
1. Bryte ned fordommer
I Uganda er psykisk helse et tabu ingen snakker om. Det er farlig! Mange med psykiske helseplager blir bedt om å tie stille og tenke på noe annet. Derfor skal ungdom selv få lage kampanjer som viser at psykiske helse er viktig å snakke om.
2. Støtte skoleungdom
Ungdom på skoler i Uganda har få å snakke med når livet blir vanskelig. Psykisk helse er tabu, og få vet hvordan man skal håndtere det på skoene. Vi skal lage et samtaletilbud på ti skoler, så elever kan snakke med noen når hverdagen blir for mye.
3. Påvirke politikerne
For at psykisk helse skal bli tatt på alvor, må vi snakke med politikerne! Hvis ikke politikerne bryr seg om unges psykiske helse, er det umulig å få gjort noe med det. Vi skal jobbe målrettet med politisk påvirkning for å få dem til å forstå alvoret.