Klimatilpasning i Guatemala

Klimatilpasning i Guatemala
Mål
OD 2024 skal styrke ungdoms levekår og klimatilpasning i Guatemala gjennom klimatilpasset jordbruk, entreprenørskap og økt innflytelse i lokalsamfunn
Innjobbede midler
17 000 000
Organisasjon
Utviklingsfondet

SITUASJONEN
Guatemala er et av de ti mest sårbare landene i verden når det gjelder klimaendringer. Ekstreme værhendelser som langvarig tørke, kraftige nedbørsmengder, flom og temperatursvingninger, skjer stadig oftere. Dette preger særlig urfolksungdom i høylandet, som opplever sult som en trussel i møte med de uforutsigbare klimaendringene. Ifølge FNs matvareorganisasjon (FAO) lever hele 83 prosent av urfolksgrupper i Guatemala i fattigdom.
Uten mat stopper alt. Barn og unge klarer ikke å fullføre grunnskolen, jobbe eller ha god helse. Mange havner i farlig sesongarbeid med dårlig lønn og arbeidsforhold. Samtidig er urfolksrettigheter under sterkt press. Urfolksungdom opplever strukturell rasisme og undertrykkelse, og får sjeldent sin stemme hørt i politiske beslutninger.
Situasjonen i Guatemala fører til at mange ungdommer bestemmer seg for å legge ut på den farlige reisen nordover til USA gjennom Mexico, med hjelp av menneskesmuglere, fordi de ikke ser muligheter der de bor.

Løsningene
Utviklingsfondet har mer enn 15 års erfaring med programvirksomhet i Guatemala. Programmet bygger på erfaringer fra OD 2007 og vil inngå i deres eksisterende program i Guatemala, hvor de jobber med å styrke motstandstandskraft og rettigheter hos urfolk og lokalsamfunn på landsbygda.
1. Opplæring i klimatilpasset jordbruk
For å utruste ungdom med nødvendig kunnskap om bærekraftig matproduksjon og tilpasning til klimaendringene, skal prosjektet:
- Skolere ungdom om forvaltning av naturressurser, inkludert kunnskap om planter som tåler ekstremt klima som styrtregn, tørke, varme, frost og sterke vindkast.
- Bygge regnvannsamlere for å sikre vanning i tørketiden.
- Gjennomføre opplæring i organisk produksjon med diversifisering av åkrer med frukttrær, matplanter og medisinplanter.

2. Øke matproduksjon og inntektene
For å styrke ungdoms økonomiske muligheter og selvstendighet, skal vi tilby:
- Kurs i entreprenørskap.
- Mikrokreditt til lavere rente enn markedsrenten til ungdom og ungdomskooperativer.
- Opplæring i opprettelse av kollektive og individuelle foretak.

3. Ungdom skal få stemmen sin hørt
For å styrke ungdoms innflytelse og lederegenskaper, fokuserer vårt program på:
- Økt deltakelse i grasrotorganisasjonenes styrende organer.
- Styrking av ungdoms lederegenskaper gjennom ledertrening.
- Lederskole for urfolksungdom, inkludert utvekslingsmøter, og politisk treningsskole for å fremme politiske rettigheter for ungdom.
- Opplæring i politisk påvirkning og rettigheter.


Hva har prosjektet fått til?
Prosjektet startet i januar 2025. I februar 2025 reiste OD-leder Tobias til Guatemala sammen med Utviklingsfondet for å kickstarte prosjektet, sammen med ungdommene og partnerne som skal gjennomføre det. Engasjementet er stort, og arbeidet er allerede i gang. På denne siden vil vi fortløpende oppdatere med resultater og historier helt frem til prosjektet er ferdig i 2027.

Veronica sin historie
Veronica (22) driver sin egen butikk, syr klær, dyrker grønnsaker og holder husdyr, samtidig som hun hjelper andre familier med jordbruket deres. Hun forsørger også sin tre år gamle datter alene, etter at mannen hennes reiste til USA rett før fødselen. Nå jobber hun målrettet for å realisere sin neste drøm; å åpne sitt eget apotek. Med støtte fra Utviklingsfondet har hun fått muligheten til å bygge seg en tryggere framtid. Gjennom OD-prosjektet skal flere unge som Veronica få den samme muligheten.
