Film

Filmtips til årets tematikk

Årets OD handler om matsikkerhet, identitet og klimarettferdighet. Urfolksrettigheter er også sentralt. Her er noen tips til filmer/serier som også handler om dette!

Livsmestring, Demokrati og Medborgerskap, Bærekraftig utvikling

30 min -2 timer per film + evt. tid til etterarbeid

PC/projektor og internett

Klimasmart mat (30 min)

I denne filmen som først og fremst er ment for faget mat og helse og undervisning om miljø, landbruk og vår viktige mat, lærer vi av øko-kokk Niklas og åttendeklassingen Ebba hva klimasmart mat er. Det handler ikke bare om hva som ligger på tallerkenen, men også hvordan den dyrkes eller produseres, hvordan den fraktes til og fra butikken og hvordan den tilberedes.

Filmen k an ses på filmrommet helt gratis, krever ingen innlogging.

Omnivore (35-50 min per episode)

Ta en titt på verden gjennom matens linse og utforske hvordan mat forklarer fortiden og forutsier fremtiden. Serien består av totalt 8 episoder. Episode 1 (chilli), 2 (tunfisk), 4 (banan), 6 (ris) og 8 (mais) er spesielt relevante for årets OD-prosjekt og tematikken matsikkerhet og klimarettferdighet.

Man kan la elevene velge seg en episode, eller man kan se flere episoder i klassen, og gi elevene følgende diskusjonsspørsmål (KOMMER)

Serien kan streames på Apple TV

The Boy Who Harnessed the Wind (1 t 53 min)

Filmen handler om en 13 år gammel gutt som lever i Malawi i Afrika som i historien er preget av tørke og hungersnød. En kombinasjon av studier, kreativitet og pågangsmot er med å redde familien ut av problemet med tørre avlinger og lite mat. Filmen er basert på en sann historie og viser desperasjonen mennesker som er rammet av sult kan få og hvilken betydning utdanning har.

Kan streames på Netflix

Uår- en film om tørke (28 min + 1-2 skoletimer til undervisningsopplegg, 2 skoletimer totalt)

I filmen ‘UÅR’ (2019) møter vi den tørkerammede melkebonden Einar Kiserud fra Spydeberg. Etter en vanskelig sommer ønsker han å lære hvordan han kan tilpasse seg klimaendringene. Filmen følger ham på en reise til Malawi, der bønder har levd med konsekvensene av klimaendringer i mer enn et tiår. Sentralt for dette opplegget er begrepet klimarettferdighet. UÅR er en uavhengig dokumentarfilm fra det prisvinnende medieselskapet Differ Media.

Filmen kan ses ved å laste ned undervisningsopplegget på denne siden. Med filmen følger et undervisningsopplegget utviklet av Utviklingsfondet og Spire. Opplegget inneholder en quiz til filmen og diskusjonsspørsmål. Det tar omtrent to skoletimer å se filmen og gjennomføre undervisningsopplegget.

Kiss the ground (1 t 24 min)

Dokumentarfilm der forskere og berømte aktivister forklarer hvordan nøkkelen til å bekjempe klimaforandringer og å bevare kloden kan ligge skjult i jordsmonnet.

Filmen kan streames på Netflix

Matsjokket (ca 25 min per episode)

Dokumentarserie om matvsinn- norske kjensider lager mat at det som ellers går i søppelbøtta.

Kan streames gratis på NRK

The Seed (45 min per episode)

Hensynsløse multinasjonale selskaper, maktsyke politikere og transnasjonale institusjoner kjemper for den ultimate kontrollen over menneskehetens matforsyninger. Serien følger to detektiver som avdekker en internasjonal konspirasjon for å få kontroll over verdens matforsyninger.

Kan streames gratis på NRK. NB- 15 års aldersgrense

Ellos Eatnu- La elva leve (119 min)

Ester flytter til Alta høsten 1979 og begynner i sin første jobb som lærervikar. For å passe inn i kollegiet holder hun sin samiske bakgrunn skjult. Esters fetter er sameaktivist og deltar i demonstrasjonene mot det planlagte vannkraftverket i Altaelva. Når Ester blir med ham til protestleiren starter hennes oppvåkning - og reisen ut av skammen. Hun kaster seg inn i en konfliktfylt kamp for bevaring av elva og for retten til å være seg selv.

ELLOS EATNU – LA ELVA LEVE er et drama med dype konflikter, om et ungt menneskes mot i kampen for samiske rettigheter i en av de viktigste begivenhetene i samisk og norsk historie.

Kan streames mot betaling på TV2 play eller Vega hjemmekino.

Ligger også hos NDLA, med tilførende undervisningsopplegg

Sameblod (film med studieark)

Sameblod er kjærlighetserklæring til dem som forlot og de som ble værende. Elle Marja, 14, er en reindriftssamisk jente. Hun blir utsatt for rasisme på 1930-tallet, og rase-biologiske undersøkelser på kostskole. Elle Marja begynner å drømme om et annet liv. For å oppnå dette, må hun bli en annen, og bryte alle bånd med sin familie og kultur.

Filmen kan ses gratis (privat visning) på filmoteket eller leies mot betaling på f.eks TV2 play

Sett gjerne av til til oppgaver i etterkant: Filmstudieark

Kautokeino-opprøret (film + studieark)

Kautokeino-opprøret er en film om foranledningen til opprøret som over 50 samer stod bak i 1852. Samene drepte lensmannen og handelsmannen i Kautokeino, og slo ned både prest og andre beboere der. I rettsaken etterpå ble sytten kvinner og elleve menn dømt, og to av opprørerne ble halshugd.Filmen forteller om samenes situasjon før opprøret:Inspirert av den svenske predikanten Læstadius, etablerer de egen handelsvirksomhet og egen religiøs virksomhet. For handelsmannen i Kautokeino og presten betyr dette liten omsetning og tomme kirker. Presten, som er øverste myndighet på stedet, svarer med å arrestere hovedmennene bak virksomheten. Dermed lammes også selve eksistensgrunnlaget for samene: Uten mennene klarer de ikke å passe på reinen som de lever av. Rettsaken som følger med idømmelse av lengre fengelsopphold for enkelte og betaling av rettsomkostninger, får samene til å gjøre opprør mot myndighetene.

Filmen kan streames bak betalingsmur på SF anytime og TV2 play

Sett gjerne av til til oppgaver i etterkant: Filmstudieark