Smartere. Bedre levetid. Mer kapasitet.
Smartere.
Bedre levetid.
Mer kapasitet.
Del 1
Den lange reisen
Til hvilken pris?
En vond og skummel reise
Det er en skummel reise du legger ut på hvis du drar til en gruve for å jobbe. Den lille landsbyen Mwenga mellom fjell og jungel i Øst-Kongo er en typisk gruveby. Her bor noen tusen mennesker, og de aller fleste som bor her må fra tid til annen jobbe i gruver for å hjelpe til med familieøkonomien. I disse gruvene graves mineraler som coltan og kasitteritt ut for hånd av gruver inne i fjellet.
En sykt skummel jobb
Jeg er 16 år gammel. Jeg sluttet på skolen da jeg gikk i første klasse på videregående for to år siden. Siden har jeg jobbet i gruvene fordi jeg ikke har penger til skolen. Jeg vil gjerne fortsette på skolen. Det er et vanskelig liv i gruvene. Vi må slite mye for pengene. I gruvene, kutter jeg ved, og knuser steiner som inneholder mineraler. Hvis det ikke er noen slike oppgaver må jeg ned i gruva, men jeg er så sykt redd for denne jobben. Det er kjempefarlig.
Det er en oksygentank som sender luft ned i gruva, og det hender at vi går tom for oksygen mens det er noen der nede. Det skjer jordskred, og folk får hudinfeksjoner og folk får lungebetennelse og andre sykdommer på grunn av forholdene der nede. Mange mennesker jeg kjenner har blitt funksjonshemmet av ulykker i gruvene, og andre har dødd.
« En oksygentank sender luft ned i gruva, og det hender at vi går tom for oksygen mens det er noen der nede. »
Mukamba, 16 år Mwenga
Del 2
Den menneskelige prisen
Bare halvparten av ungdom i DR Kongo begynner på ungdomsskolen. Utdannelse gir resultater først i framtiden, og mange familier trenger en ekstra inntekt. Slik ofres ungdoms muligheter i morgen til fordel for raske penger i dag.
Prisen for dette valget betaler ungdom i DR Kongo resten av livet. Utdannelse er et verktøy som kan resultere i et yrke eller en universitetsutdannelse. Uten utdannelse er plutselig det eneste du er kvalifisert til ufaglært og livsfarlig arbeid i gruver. Plutselig er en spade ditt eneste verktøy for å skape deg en fremtid. Slik skaper vi en ny generasjon med fattigdom, og den onde sirkelen fortsetter.
« Flere av vennene mine døde i en gruve da den kollapset mens de var inne i den. »
Daniel, 17 år Mwenga
Stor påkjenning både psykisk og fysisk
Arbeid i gruver er en stor påkjenning både psykisk og fysisk. Mange opplevelser herfra er traumatiske ting som det tar lang tid å bearbeide. Gruver er skumle steder, og for mange tar det lang tid å bearbeide opplevelsene i gruvene.
« Mange får psykiske problemer. Før de går inn i gruva, er det mange som ruser seg fordi de er redde, og for å holde ut de fysiske smertene »
Faraja, 16 Gruvearbeider
Gruver og seksuell vold
I mange deler av DR Kongo henger gruvedrift sammen med krig. Væpnede grupper tar ofte over områder hvor det er penger å tjene på gruvedrift. Disse gruppene trenger penger for å finansiere krigføringen sin. Ved å ta over gruver, kan de tjene penger på mineralene. Mange væpnede grupper jager lokalbefolkningen vekk fra områder med gruver med vold. Ofte bruker de voldtekt som et verktøy får å nå målene sine. Det anslås at ca 50 kvinner voldtas hver time i Øst-Kongo.
Du leste riktig. Ikke hvert år. Ikke hver måned, uke, eller hver dag. Hver time. Mange av disse voldtektene henger sammen med reisen mobilen din har vært gjennom på veien til deg.
Jeg drømmer om å bli lege.
Jeg elsket å gå på skolen, men foreldrene mine hadde ikke penger til skoleavgiftene. Jeg ble kastet ut av skolen fordi jeg ikke kunne betale. Det er risikabelt å jobbe i gruve. Det er hardt arbeid, men vi har ikke noe valg. Det var en hendelse i gruva som skremte meg veldig. Flere av vennene mine døde i en gruve da den kollapset mens de var inne i den. Siden har jeg ikke turt. Nå jobber jeg heller med andre ting rundt gruvene, som å hente vann, transportere sand, og å vaske opp. Vi tjener rundt 10 dollar i måneden for arbeidet vårt.
Jeg drømmer om å bli doktor og jeg håper at det er mulig, dersom jeg kan komme tilbake på skolen.
Sjekk ut Daniel & Mukamba's Instagram
Vi er alle ungdom
Dette er ikke en historie om kontrastene mellom ungdom i Norge og DR Kongo. Vi er alle ungdom, uansett hvor vi tilfeldigvis blir født. Vi driter i hvilken farge huden din har, hvilket språk du snakker, om du ber til en gud eller ikke, og i så fall hvilken. Vi blir alle født med de samme drømmene og ambisjonene, men ofte med helt ulike forutsetninger i livet. Det er urettferdig.
Daniel og Mukamba er akkurat som deg. De er ganske gode i fotball, og har ganske fet klessmak. De snakker ikke norsk, men det spiller ingen rolle. De er dritkule å henge med uansett. De har lært seg refrenget på et par Karpe-låter, og har bra moves på dansegulvet. Og vi digger dem herfra til månen.
Alle fortjener verktøyene for å skape seg en fremtid. Daniel drømmer om å bli lege, og Mukamba planlegger å bli verdens beste IT-konsulent.
Da vi reiste til Mwenga for å snakke med ungdom visste ingen av de vi møtte noe om hva mineralene de graver ut brukes til. Eller at prisen for mineralene kan være tusenvis av kroner pr kilo
Daniel og Mukamba får rundt 10 dollar pr måned for arbeidet sitt. Det er mindre enn vennene dine som jobber i kiosk eller butikk får pr. time. Prisen for mineralene er kjempehøy, og det er også den menneskelige prisen. Allikevel er folk flest fattige i Øst-Kongo. I Mwenga må mange risikere alt, for nesten ingen ting. For at noen andre kan tjene seg rike.
Del 3
De viktige verktøyene
Spør du ungdom i Mwenga hva deres største drøm er, vil de fleste fortelle deg at deres største drøm er å gå på skolen. De vil fortelle deg at de vil bli leger og IT-ingeniører, akkurat som deg. Men uten gode verktøy, er mulighetene dine i livet begrenset.
Lærere i Mwenga forteller at hvert år mister de hundrevis av elever hvert år som slutter på skolen for å ta med seg hammer og spade for å jobbe i gruver istedenfor å bli på skolebenken. Vanligvis fordi familiene ikke har råd til skolepengene. Når de kommer tilbake, er mange traumatiserte eller har havnet så langt bak pensum at de ikke kan følge undervisningen videre. Da er det vanskelig å prøve å følge skoleløpet. Eller å komme seg videre i livet.
1. Yrkesopplæring
Mange ungdommer i DR Kongo dropper ut av skolen på grunn av fattigdom, og uten utdanning er det vanskelig å finne seg en jobb. Årets prosjekt sikrer:
- Opplæring i et yrke som gjør ungdom selvstendige, og i stand til å velge vekk gruvearbeid.
- Undervisningstilbud hvor ungdom kan ta igjen tapt skolegang, og komme seg tilbake på skolebenken.
2. Rettighetsarbeid
Ungdom i DR Kongo har rettigheter, akkurat som alle andre i verden. Prosjektet vil:
- Organisere grupper i lokalsamfunnet som skal jobbe for barn og unges rettigheter.
- Tilby ungdom trening i å løse konflikter uten vold.
- Styrke og opprette elevråd og foreldregrupper på skoler, slik at elever blir hørt i saker som angår dem.
3. Beskyttelse
Ungdom trenger trygghet for å fungere i samfunnet, og for å skape seg et godt liv. Prosjektet vil:
- Lære foreldre og lokalsamfunnet om ungdoms rettigheter, og hvordan de kan forebygge overgrep.
- Henvise ungdom som har opplevd vonde ting til psykologer og leger.